Presse

Pressemeddelelse

De Splittergale optræder med et musikalsk og underholdende program, som er en blanding af gårdsange, cirkusmusik, sigøjnersange, evergreens og gakkede gøglernumre. Gruppen har eksisteret siden 1990 og kunne således i 2010 fejre 20 års jubilæum.
 
Det er ikke en helt almindelig abonnementsforestilling, som publikum bydes ind til. På scenen gir spillerne alt hvad de har, og det kan mærkes. Under ledelse af kapelmester Jacob på harmonika bliver der sjunget og spillet så selv den sejeste publikummer må overgive sig. Med savblad, skeer, kaffekande, vaskebræt, rumsterstang, tommestok, plasticpose kort sagt alt, hvad der kan give lyd, jonglerer spillerne rundt i et musikalsk program af svulstige sange og skarpe kommentarer til dagens Danmark. Samtidig formår gruppen at holde de gamle gårdsanger- og gøglertraditioner i live på deres helt egen måde. Forestillingen udstråler latter, hjertevarme og gir meget stof til eftertanke.
 
De fleste af truppens medlemmer har været i kontakt med de psykiatriske behandlingssystem. I stedet for at skjule galskaben, er der i gruppen masser af plads til det skæve og uforudsigelige. Ja det er ligefrem det stof, som forestillingen er baseret på. En udfordring af det normale, som i De Splittergales hænder bliver til en energiudladning af musikalsk glæde og kreative påfund. Ikke to forestillinger er ens og det gir et helt usædvanligt udtryk, hvor det er meget tydeligt, at der er noget personligt på spil.

 

Mening med galskaben

Gruppen har en stor aldersspredning. En af de ældste, Birgit Gammelgaard på 68 år, stiller altid op på selv de hårdeste turneer trods mange fysiske besværligheder. Gruppen huser en del medlemmer, der har været med i 12-14 år. På det seneste er gennemsnitsalderen faldet kraftigt med optagelsen af stor gruppe af skæve, livskraftige og musikalske unge, som er udklækket fra Gøglerskolen i Århus. Gruppens 'Benjamin' er Ylva på 18 år. Med en stor energiudladning er de med til at gøre showet levende samtidig med, at det for nogle spilleres vedkommende kan holde indre stemmer og fobier på afstand. Gruppen fungerer således også som en stærk selvhjælpsgruppe for de enkelte medlemmer. Alle er velkomne i De Splittergale, hvor såkaldt raske også deltager. I et tæt arbejdsfællesskab nedbrydes fordommene mellem at være syg og rask - gammel og ung.

Manisk aktivitetsniveau

De Splittergale optræder de fleste steder, både på scene og gade i Danmark og i udlandet. Og der er bud efter gruppen. Sidste år havde gruppen 36 forestillinger. I juli måned var de inviteret til den lille sydtyske by Kirscheimbolande, hvor de lavede en uges workshop for organisationen Lebenshilfe. 20 udviklingshæmmede og pårørende deltog i undervisningen, som mundede ud i en fælles forestilling til en musikfestival. Desuden var orkestret på to turneer til Fyn og København, hvor de bl.a. optrådte til et hippiearrangement på Københavns Hovedbibliotek.

I år skal de Splittergale bl.a. på en fælles turné med den ungarske sigøjnertrup til højskoler i Danmark. De er også inviteret til at deltage i en stor musikfestival i den tyske by Wismar.

Pressemeddelelse download

Hent pressemeddelelsen som PDF, klik her.